Omgaan met broos vaatwerk

//Omgaan met broos vaatwerk

“Als ze nu eens wat minder fel was en niet zo vinnig, dan kan ik het wel opbrengen om wat liever te doen.” Met deze woorden valt de man al zuchtend neer op een stoel.

Zichtbaar geïrriteerd zit hij tegenover mij. Zijn hele houding straalt weerstand uit. Als ik uit zou gaan van deze houding, zou het onbegonnen werk zijn om het gesprek aan te gaan. Er is Kracht in het Woord: daar ga ik maar van uit. Het is tijd om dit gesprek over een andere boeg te gooien. Welke oplossing heeft God?

“Beste broeder,” zeg ik, “ik heb jullie verhalen aangehoord en ga proberen jullie, en vooral jou broeder, een eerste sleutel aan te reiken. Als je ja zegt tegen deze sleutel, zit er een grote kans in dat jullie huwelijk gaat veranderen.”

“Ben benieuwd. Dat zal een keer tijd worden. Al die zinloze gesprekken die wij hebben gehad in de afgelopen jaren, hebben in ieder geval geen effect gehad”, komt er met een mengeling van weerstand en nieuwsgierigheid bij hem uit.

“Wel eens porseleinen serviesgoed gezien broeder?”, vraag ik hem.

Een verbaasde knik volgt.

“Gooi je dat zomaar tussen alle vaatwerk in de afwasmachine? Ik denk het niet hè? Het is te breekbaar en te kostbaar om dit ruw te behandelen. Het zou scheuren en scherven opleveren. Stel dat je de scherven uit de afwasmachine moet halen of het kopje of bordje beetpakt bij een scherpe rand. Het zou in één greep verwondingen kunnen geven, tot bloedens toe.”

“God heeft jou een vrouw gegeven die bijzonder en kostbaar is. Een vrouw die je sowieso niet moet vergelijken met andere vrouwen. Deze eerste sleutel rijk ik jou aan, omdat jij volgens de Bijbelse orde het hoofd bent van je gezin. De leider van je vrouw en kinderen. In Bijbels perspectief betekent hier het woord hoofd: hij die leiding of sturing geeft.”

“Laten we zeggen dat jij je verwondt aan je vrouw. Ze is vinnig en fel, zoals je zelf zegt. Ze is scherp, zeg ik dan. De vraag is: hoe ben je met haar omgegaan? Hoe was jouw behandeling. Waar heb jij haar, met woorden, neergesmeten of tussen gegooid. Misschien heb je het nooit gelezen, maar luister naar jouw situatie in 1 Petrus 3:7.”

Desgelijks gij, mannen, leeft verstandig met uw vrouwen, als met brozer vaatwerk, en bewijst haar eer, daar zij ook medeërfgenamen zijn van de genade des levens, opdat uw gebeden niet belemmerd worden. (NBG 1951)

Verbaasd, blijkbaar lichtelijk uit het veld geslagen, is hij even stil. Er komt een zucht, dan zijn antwoord:

“Ik snap het. Ik ben best vaak grof of onbehouwen. Dat wil ik niet goed praten, maar ik zie nu wat ik doe. En het ergste is dat ik dit heel veel mensen om mij heen heb zien doen. Misschien moet ik wel leren om lief te doen. Dat voelt soms zo raar, zo vreemd. Maar ik ga met deze sleutel aan de slag, ik draai mijn deur ermee open. Dat beloof ik. Als ik het verkeerde heb geleerd kan ik het goede ook leren. Vrouw, heb je geduld met me?”

Een verdrietig maar ook opgelucht gezicht kijkt de man aan en met een zucht geeft zij hem een knik. Een knik die zegt: graag. Dan sluit ik dit onderdeel af met een Bijbels advies voor haar.

“Ik wil je graag de volgende woorden meegeven zuster, woorden waar ik in het volgende gesprek aandacht aan wil geven. 1 Petrus 3:6.”

Denk eens aan Sara, die haar man Abraham gehoorzaamde en hem als hoofd van het gezin respecteerde. Volg haar voorbeeld door goed te doen en wees niet bang, dan bent u dochters van haar. (Het Boek)

Dit is niet een exacte weergave van een specifiek begeleidingsgesprek. Hetzelfde of een soortgelijk probleem komt vaak naar voren tijdens begeleidingsmomenten met verschillende echtparen. We publiceren het op deze manier, omdat we geloven dat velen er iets van kunnen herkennen en lering uit kunnen trekken.

Door | 2018-12-06T12:58:41+01:00 6 december 2018|Blog|